Lorem ipsum
Class aptent taciti sociosqu ad litora
Acasă » 2015 » Iulie » 19 » Sportul e benefic la orice vârstă
05:45
Sportul e benefic la orice vârstă
Exercitiile fizice efectuate cu regularitate, chiar daca sunt incepute la o varsta inaintata, cresc de trei ori sansele de a avea “o batranete sanatoasa”, potrivit rezultatelor unui studiu publicat marti, informeaza AFP.

Monitorizand timp de opt ani un esantion de 3.500 de persoane, a caror varsta medie era de 64 de ani, cercetatorii britanici au constatat faptul ca persoanele care executau cu regularitate exercitii fizice de intensitate moderata sau ridicata prezentau sanse de sapte ori mai mari de a imbatrani frumos, cu o stare buna de sanatate, in comparatie cu persoanele inactive.

Aceste sanse au ramas de trei ori mai mari in cazul a 10% dintre fostii inactivi care au inceput sa faca sport intre 2002 si 2010, potrivit acestui studiu, publicat in British Journal of Sports Medicine, o revista ce face parte din grupul British Medical Journal (BMJ).

La sfarsitul perioadei de monitorizare, o persoana din cinci era avea o stare de sanatate considerata buna, in timp ce patru din zece au dezvoltat o patologie cronica. Totodata, o persoana din cinci a prezentat simptome de depresie sau de deficit cognitiv, iar o treime, o incapacitate motorie cel putin partiala.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetatorii, coordonati de medicul Mark Hamer, epidemiolog la University College din Londra, au tinut cont de ceilalti factori principali susceptibili de a avea un anumit efect asupra procesului de imbatranire, precum fumatul, consumul de alcool, statutul marital si resursele financiare.

Desi nu exista un consens in universul medical asupra acestui subiect, autorii studiului considera ca procesul “de a imbatrani frumos” ar putea fi definit prin urmatoarele elemente: absenta unei maladii cronice, absenta unui deficit cognitiv major sau a unei “limitari importante” a capacitatilor fizice si de a avea o buna sanatate mintala.

“Acest studiu confirma politicile de sanatate publica care vizeaza incurajarea seniorilor sa faca activitati fizice, chiar la o varsta deja avansata”, afirma autorii studiului.

Sursa: BBC News
Vizualizări: 307 | Adăugat de: Mircea | Tag-uri: benefic, La, orice, Sportul, vârstă