Lorem ipsum
Class aptent taciti sociosqu ad litora
Acasă » 2016 » Iulie » 21 » Ingrijorător! Față de acum un deceniu, pubertatea apare mult mai precoce la fetițe
16:39
Ingrijorător! Față de acum un deceniu, pubertatea apare mult mai precoce la fetițe
Studiile efectuate dezvăluie faptul că pubertatea în rândul fetelor începe la vârsta de zece ani, cu cinci ani mai devreme decât acum 10 ani

Deși cercetătorii au găsit mai multe explicaţii pentru acest fenomen, efectele secundare sunt cele care îi îngrijorează pe savanţi. Pubertatea precoce creşte riscul apariţiei cancerului la sân, al bolilor de inimă şi a problemele depresive. Cu alte cuvinte, schimbările hormonale care activeză maturizarea precoce la copii au un impact asupra sănătăţii lor pe termen lung .
Fenomenul potrivit căruia fetele ajung la pubertate mult mai devreme nu este un lucru nou, însă vârsta la care este prezentă prima menstruaţie a scăzut la 12-13 ani în ultimul deceniu, comparabil cu fetele din secolul trecut, care aveam prima mentruaţie în jurul vârstei de 16, 17 ani.
De asemenea, dezvoltarea sânilor începe la fel de precoce. Un studiu efectuat în S.U.A. a prezentat faptul că vârsta medie la care sânii fetelor încep să se dezvolte este în jur de opt ani, în cazul fetelor afro-americane, şi între 9 şi 10 ani în cazul fetelor hispanice şi asiatice.
Oamenii de știință consideră că schimbările sunt rezultatul obezităţii. S-a dovedit faptul că excesul de grăsime poate afecta modul de dezvoltare al fetelor. O altă ipoteză susţine că poluarea poate cauza pubertatea precoce. Aceste schimbări au efecte pe termen lung. Un studiu publicat în mai a prezentat faptul că fetele ai căror sâni s-au dezvoltat devreme au avut un risc mult mai mare de dezvoltare a depresiei între vârsta de 12 şi 15 ani.
,,Am descoperit faptul că fetele ai căror sâni s-au dezvoltat mai devreme sunt expuse la un risc mult mai mare de depresie. Nu credem că băieţii vor dezvolta aceleaşi simptome’’, a declarat cercetătoarea Mary Schooling, de la City University of New York School of Public Health. Mary Schooling a explicat că legătura dintre depresie şi pubertatea precoce era evidentă chiar dacă înlăturai celelalte variabile, precum statutul socio-economic, greutatea sau statutul marital al părinţilor.
Alte efecte ale pubertăţii precoce sunt riscul crescut al apariţiei cancerului de sân, a bolilor de inimă, dar şi utilizarea medicamentelor, fapt ce poate creşte rata mortalităţii în rândul femeilor. Lucrarea cercetătorului Frank M. Biro, de la Universitatea din Cincinnati, a dezvăluit faptul că fetele care se confruntă cu menstruaţie precoce au peste 30% şanse să dezvolte cancer la sân.
Sursa: Science Alert
Vizualizări: 738 | Adăugat de: Mircea | Tag-uri: pubertate, Fete, obezitate